Als je twijfelt aan werken met zzp’ers

Toch maar weer eens een duit in het zakje doen over de discussie die de afgelopen maanden is losgebarsten over de zzp’er en de nieuwe Wet DBA. Ik heb me daar ook een beetje mee bemoeid, vooral omdat ik vind dat er een campagne gaande is geweest om de zelfstandige systematisch in kwaad daglicht te plaatsen. Misschien heb je er mijn eerdere blogpost over gelezen, samen met 15.000 anderen.

Aanleiding voor alle heisa is dus die nieuwe Wet DBA. Die is op 1 mei in werking getreden. DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, wat nogal een gotspe is gezien de berg bureaucratie die de wet over opdrachtgevers en zzp’ers uitstort. We zouden allemaal ‘modelovereenkomsten’ moeten aangaan die vooraf duidelijkheid scheppen over onze arbeidsrelatie, om zo naheffingen op loonbelasting en sociale premies te voorkomen.

Veel opdrachtgevers zullen het idee hebben: is het nog wel zo handig om met zzp’ers in zee te gaan? De Wet DBA legt de verantwoordelijkheid immers voor een groot deel bij opdrachtgevers neer – die als het fout zit opeens als werkgevers worden beschouwd. Moet je dan maar mensen in dienst nemen of via een uitzendbureau werken om veilig te zitten?

Dat is gelukkig in lang niet alle gevallen nodig. Als je de wet goed leest, vind je daarin dat zulke modelovereenkomsten niet hoeven voor werk dat evident door een zelfstandige wordt uitgevoerd. Ik ben zo’n evident zelfstandige in al mijn opdrachten. Het werk dat opdrachtgevers aan mij uitbesteden, is doorgaans (zeer) kortlopend. Ik doe dat werk voor 50 klanten, op mijn eigen locatie, met mijn eigen apparatuur en andere hulpmiddelen, zonder hiërarchische verhouding tot jou. Als ik geen zelfstandige ben, is niemand ‘t.

Sterker nog, het wordt juist makkelijker om een evident zelfstandige als ik in te huren, want naar een VAR hoeft een opdrachtgever ook niet meer te vragen. De procedure is als vanouds: je vraagt of ik tijd heb om het werk te doen, ik doe het werk, jij keurt het goed en ik stuur je de factuur.

Mijn vakvereniging Tekstnet heeft alles over de Wet DBA en werken met zelfstandige tekstschrijvers in één webpagina kort en overzichtelijk op een rij gezet. Handig om even na te lezen, hopelijk heb je er wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.