België in rep en roer

ProSpeed Porsche, Spa 2010

Soap riskeert voortbestaan kampioenschappen

België mag dan eindelijk een nieuwe regering hebben, in andere bestuursgelederen bij onze zuiderburen heerst juist chaos. De stuurloze situatie kan ertoe leiden dat de drie grote nationale kampioenschappen – Belcar, BTCS en de VW Fun Cup – geen doorgang vinden. Misschien goed nieuws voor concurrenten als de Supercar Challenge (dat juist naar België uitbreidt), maar eigenlijk natuurlijk een uiterst trieste situatie.

Het voert te ver om alle kuiperijen achter de schermen van autosportbond RACB en organisator SpeedWorld uit de doeken te doen, maar als Belgische media als autosport.be en racingworld.be de kwestie al beschrijven als een ‘soap’, een ‘kermis’ en een ‘nachtmerrie’, dan weten we dat het ten zuiden van ons goed mis is.

Het komt kort gezegd op het volgende neer: de bond ontnam begin februari het organisatierecht van de drie kampioenschappen aan SpeedWorld, volgens de RACB vanwege een dreigend faillissement van de organisator. Sindsdien wachten teams en coureurs op wat er komen gaat. Het probleem is alleen: er gebeurt niks.

(Taal)strijd via de media

Behalve moddergooien dan. Sinds de oekaze van de RACB vechten de partijen hun strijd in het openbaar uit, met het ene na het andere communiqué dan wel persbericht, ongetwijfeld om de meeluisterende teams en coureurs te overtuigen van hun gelijk. Intussen mogen wij ‘genieten’ van de steeds akeliger wordende woordenwisseling.

België zou België niet zijn als er ook nog een kleine taalstrijd op de achtergrond woekert. De bond, bij monde van Vlaming Hans Van de Ven, maakte bekend dat het besluit van de RACB niets te maken had met de financiële gezondheid van de kampioenschappen, maar aan ‘ernstige malversaties’ van ‘enkele Franstalige bestuursleden’ van SpeedWorld. Die zouden enkele miljoenen in eigen zak hebben gestopt. Daardoor liep SpeedWorld betalingsachterstand op bij diverse schuldeisers, waaronder de bond. Philippe Lemoine van SpeedWorld zelf spreekt daarentegen van een ‘persoonlijke vendetta’, waar de Belgische autosport het slachtoffer van wordt.

Sleutelfiguur geeft het op

De klucht werd een tragedie toen ongeveer tegelijk met de beslissing van de RACB een van de spilfiguren in de onderhandelingen een zwaar auto-ongeluk kreeg. Christian Lahaye heeft tientallen jaren als journalist en organisator in de Belgische racewereld heeft gewerkt en stond mede aan de basis van SpeedWorld. Lahaye knapte gelukkig weer op, maar heeft dit weekend de handdoek alsnog in de ring gegooid.

De Franstalige Lahaye was in februari ook het doelwit van de RACB, maar liet nu weten dat hij er op zijn beurt niet uitkwam met de familie Lemoine –  die al maanden zijn facturen niet had betaald, zo liet hij bitter weten. Lahaye ziet geen uitweg meer in de impasse tussen RACB en SpeedWorld.

Het hele achtergrondartikel lezen? Kijk dan verder op Driving-fun.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.